Openingstijden: Woensdag - Zaterdag 11:00 - 17.00 | Zondag 13.00 - 17.00

“‘HET GROTE VALKENBORCH-MYSTERIE”

De familie Valkenburg heet je van harte welkom in Villa des Beaux Arts. Doe je ogen dicht en ga in gedachten terug naar 1898 … Ontdekking van de planetoïde Eros. Klinkt als de titel van een modern schilderij. Zou zo maar gisteren geweest kunnen zijn. In hetzelfde jaar wordt ook het monumentale pand van Villa des Beaux Arts gebouwd. Voelt toch weer anders. Wel apart. Toeval?

Schakels

En maak nu eens, met je ogen nog steeds gesloten, een sprong van zo’n 4 eeuwen terug in de geschiedenis. Joannes VALCKENBORCH heeft echt bestaan. Hij is gedoopt in 1686 vlak in de buurt, in Aalst-Waalre. Zo’n beetje de bloeiperiode van onze collectie objects d’arts uit de Haute Epoque. Toeval? Met deze feiten in je achterhoofd voel je je vanzelf sterk verbonden met de plek waar we nu zijn. Kunst en schoonheid zijn onze genetische schakels tussen verleden, heden en toekomst.

Intriges

De rondleidingen door de familie Valkenburg ontrafelen het VALCKENBOCH-mysterie. Je beleeft intrigerende verhalen over de genius loci van Heeze, over de fysieke werking van enkele zeer bijzondere kunstwerken in de Villa, over de heilzame rol van kunst, over de rol van kunsthandel, over geld, armoede, inspiratie en geluk. Geniet van en verbaas je over het wonder dat Beaux Arts heet.

Lesprogramma’s

Maar 1898 (bijna vergeten!). Toevallig ook het jaar waarin Scholengemeenschap Augustinianum in Eindhoven is opgericht. Want Beaux Arts heeft ook een speciaal lesprogramma voor de basisschool vanaf groep 5. Kunstgeschiedenis op een aansprekende, speelse en interactieve manier. Over de geschiedenis van het pand, het ontstaan van de galerie. Maar ook over schilderstijlen, de beeldenstorm, VOC, bronsgieten, grappige anekdotes over antiquiteiten, een kijkje achter de schermen van een kunsthandelaar en over wie nou eigenlijk bepaalt hoe duur kunst mag zijn. De rondleiding kan worden aangepast aan het lesprogramma.

Feestjes

De kunstrondes in Villa des Beaux zijn feestjes. Altijd een ontspannen ontvangst in één van onze prachtige stijlkamers met een lekker drankje. En eventueel gezellig ‘bijkomen’ met een heerlijke lunch of diner, indien mogelijk op ons fantastische terras grenzend aan de architectonische beeldentuin van de Villa.

Doe je ogen maar weer open …

Genieten van het heden en verleden.
Bel mij terug

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op om uw aanvraag door te lopen.

SFEERIMPRESSIE
btt